Expert Meeting

Zaans Film Festival onderzoekt de Zaanse bandjes cultuur

Felix Meurders is gespreksleider bij cultureel debat

Muziek is een belangrijk onderdeel van het Zaans Film Festival. Het hoofdthema van het festival is ‘De betekenis van de Zaanstreek’. Zaanstad is van oudsher een muzikale gemeente.
Ontzettend veel muzikaal talent komt uit deze regio, een roemrucht verleden waarin veel bands ontstaan zijn op verschillende podia in de streek. De Waakzaamheid en later Drieluik zijn belangrijke voorbeelden.

De huidige stand van zaken is minder florisant. Er zijn weinig podia meer die Zaanse bands regelmatig programmeren en daarmee is muziek nu een exportproduct geworden in plaats van een versterking van de lokale cultuur.
Om het huidige klimaat te schetsen heeft het Zaans Film Festival opdracht gegeven een documentaire te maken
waarin zichtbaar en voelbaar wordt wat het betekent voor een band op weg naar een eerste release bij het huidige gebrek aan speelplekken.
De documentaire, gemaakt door cameraman en documentaire maker Jaap van Willigen en scenarioschrijver Erris van Ginkel, volgt singer-songwriter Danny Loef en zijn band langs oefenruimtes en geïmproviseerde podia.
De documentaire wordt na de meeting getoond. Voor de première van de documentaire op 24 november aanstaande wordt door het festival een openbaar gesprek, een expertmeeting, georganiseerd
waarin de verschillende belanghebbende aan tafel onder leiding van Felix Meurders in gesprek gaan.
Het doel is om te komen tot oplossingen en ideeën waarmee de bandjescultuur weer een impuls kan krijgen.

 

De Expert Meeting begint om 14:00 in de foyer van FluXus
in hun nieuwe onderkomen aan de Westzijde.

Om 12:00 uur, voorafgaand aan de meeting en inbegrepen bij het programma, is er een lunch van Astrid van de Meer in de Koekfabriek.

De documentaire ‘Underground’ begint om 15:45 met aansluitend de release van de EP van Danny Loef en zijn band.

        

X