Expert Meeting

Zaans Film Festival onderzoekt de Zaanse bandjescultuur

Felix Meurders is gespreksleider bij cultureel debat

Het Zaans Film Festival zet in op De betekenis van de Zaanstreek. Muziek is dan vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van het Zaans Film Festival. Zaanstad is van oudsher een muzikale gemeente en de Zaanstreek stond decennia lang bekend als een toonaangevende muzikale broedplaats met op haar hoogtepunt meer dan 300 bandjes. Ontzettend veel muzikaal talent komt uit deze regio, de Zaanstreek kent een roemrucht verleden waarin veel bands ontstaan zijn op verschillende podia in de streek. De Waakzaamheid en later Drieluik zijn belangrijke voorbeelden.

De huidige stand van zaken is minder florisant. Er zijn weinig podia meer die Zaanse bands regelmatig programmeren en daarmee is muziek nu een exportproduct geworden in plaats van een versterking van de lokale cultuur.

Om het huidige klimaat te schetsen heeft het Zaans Film Festival opdracht gegeven een documentaire te maken waarin zichtbaar en voelbaar wordt wat het betekent voor een band op weg naar een eerste release bij het huidige gebrek aan speelplekken.De documentaire, gemaakt door cameraman en documentaire maker Jaap van Willigen en scenarioschrijver Erris van Ginkel, volgt een Zaanse band langs oefenruimtes en geïmproviseerde podia.
De documentaire wordt na de meeting getoond, gevolgd door een EP release van Danny Loef en band met een optreden.

De Expert Meeting begint om 14:00 in de grote zaal van Fluxus in hun nieuwe onderkomen aan de Westzijde.

Om 12:30 uur, voorafgaand aan de meeting en inbegrepen bij het programma, is er een lunch van Astrid van de Meer in de Koekfabriek.

De documentaire ‘Underground’ begint om 15:45 met aansluitend de release van de EP van Danny Loef en zijn band.

        

X