Voorproefje FluXus Animatie Festival

november, 2019

23nov18:0023:00Voorproefje FluXus Animatie Festival18:00 - 23:00 Event Type :Animatie

Meer

Details

Voorproefje FluXus Animatie Film Festival 2020

Het is ons opgevallen dat als je ‘animatie’ noemt dat mensen dan denken aan tekenfilms voor kinderen en dan vooral Disney. Dat is jammer, want animatie is veel meer dan dat. Animatie is niet alleen voor kinderen, het is een techniek waarmee je films kunt maken in verschillende genres, en dus ook voor volwassenen. Mensen uit de hele wereld maken animatiefilms. De verhalen die de films vertellen zijn heel divers, het kan bijvoorbeeld een politieke boodschap zijn of een persoonlijk verhaal vertellen. In sommige films wordt er humor gebruikt maar er zijn ook heel serieuze films. Binnen animatie heb je ook verschillende technieken. Zo heb je bijvoorbeeld stop-motion, waarbij poppen of andere objecten gebruikt worden, maar het kan ook handgetekend of geschilderd zijn. De films kunnen beeldje voor beeldje op de computer getekend zijn maar er werken ook nog steeds veel mensen op papier. Een festival is een leuke manier om mensen kennis te laten maken met animatiefilms van over de hele wereld. Na elke film ben je nieuwsgierig uit welk land het komt, je denkt na over de betekenis van de film en vraagt je af hoe het gemaakt is.

De eerste editie van ons festival vond plaats op kunstencentrum FluXus met de naam FluXus Animatiefilm Festival. Er waren 1967 films ingezonden uit de hele wereld waaruit 41 films uiteindelijk geselecteerd zijn. Het filmprogramma bestond uit 4 programma’s van een uur. Nederlandse films, kinderfilms en 2 keer internationale films. Bij de deur van de zaal kregen de bezoekers een stembiljet waarmee ze op de beste film konden stemmen. Aan het eind van de middag werden de stemmen geteld en werden de prijzen uitgereikt. Deze prijzen zijn inmiddels naar Rusland en China verstuurd. De regisseur van de Beste Nederlandse Film was aanwezig op het festival en kon de prijs persoonlijk in ontvangst nemen. Het Noord-Hollands Dagblad publiceerde de volgende dag de resultaten. Er waren ongeveer 200 bezoekers op het festival af gekomen en we kregen veel enthousiaste reacties. Het was een erg succesvolle eerste editie!

Tijdens het Zaans Film Festival geven we een voorproefje van onze tweede editie in 2020, op dit moment worden daarvoor nieuwe animatiefilms voor ingezonden. We hebben er al rond de 1100 ontvangen. We nemen jullie op zaterdagavond mee in de wereld van het FluXus Animatiefilm festival.

Tijd

(Zaterdag) 18:00 - 23:00

Plaats

Verkadefabriek Zaandam

Westzijde 182b Het Plein, 1506 EK Zaandam

X