Unfinished Revolution

november, 2019

23nov19:0019:30Unfinished Revolution19:00 - 19:30 Event Type :Documentaire,Zaanse Makers

Meer

Details

De Britse overheid speelt roulette met het vredesproces. Unfinished Revolution volgt Jude, een Ierse activist die zich inzet voor een verenigd Ierland te midden van de Brexit discussie. Wat betekent het om op te groeien in een kleine stad op de grens van Zuid- en Noord-Ierland, ten tijde van de Brexit discussie? Loretta van der Horst en Oisin Kearney volgen in deze documentaire de jonge Jude, een acvitivist die zich in zijn woonplaats Derry inzet voor een verenigd Ierland, onafhankelijk van Engeland.

Feit: sinds het vredesakkoord van 1998, dat een eind maakte aan The Troubles, hebben meer mensen zelfmoord gepleegd in Noord-Ierland dan er mensen vermoord zijn tijdens het veertig jaar durende conflict. Sinds 1998 is het aantal zelfmoorden grofweg verdubbeld, van 150 naar 300 gevallen per jaar. Het is een feit dat Ierse nationalisten graag aangrijpen om te pleiten voor een herenigd Ierland en een terugtrekking van alle Britse troepen. Nu een Brexit aanstaande is, en een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland dreigt, wordt die roep alleen maar groter.

Dat merkten ook filmmakers Oisin Kearney en Loretta van der Horst, toen  tijdens het filmproces een bom afging in de Noord-Ierse stad Derry en uitgerekend de beoogde hoofdpersoon van de film, de 21-jarige activist Jude Macrory, werd gearresteerd. Van der Horst  was in Nederland toen ze het nieuws hoorde op de radio. ‘Ik dacht meteen aan Jude. Niet omdat ik dacht dat hij erbij betrokken was, maar omdat we de week erop naar Derry zouden gaan om hem te filmen. ‘Kearney en Van der Horst hoorden enkele dagen niets van Macrory, tot zijn moment van vrijlating. ‘Het was een ongelooflijk toeval,’ zegt Kearney. ‘Maar we wilden per se door, en gelukkig bleek Jude (Macrory, red.) ook graag door te willen na zijn vrijlating.’ Bewijs tegen Macrory werd niet gevonden.

Macrory is een slimme jongen die zijn woorden zorgvuldig kiest, zegt Van der Horst. Alles wat Macrory zegt in de film, zou tegen hem kunnen worden gebruikt in een rechtzaal. ‘Bovendien kunnen de Noord-Ierse autoriteiten ons verplichten al ons materiaal over te dragen,’ zegt Kearney. ‘Dat hebben we tegen Jude gezegd, en hij waardeerde onze eerlijkheid. Vanaf het begin nam hij de documentaire serieus en was hij erg open naar ons toe. ‘Constant keek Macrory over zijn schouder tijdens het filmen van de documentaire. Elk moment verwachtte hij te worden aangehouden en gefouilleerd. De activist is jeugdcoördinator van Saoradh, een socialistische beweging die streeft naar een Ierland dat bestaat uit 32 counties, inclusief de zes Noord-Ierse, die volgens de partij onrechtmatig bezet worden door Britse troepen. Sommigen beweren dat de partij gelieerd is aan de paramilitaire groep de New IRA, maar daar is tot op heden geen concreet bewijs voor gevonden.

Ook Kearney (1990) weet wat het is om onder een argwanend Brits bewind te leven. De Noord-Ierse filmmaker groeide op vlakbij de grens. Het conflict heeft hem gemaakt tot de persoon die hij nu is. ‘Ik herinner me nog de Britse soldaten in de straten. Ze vielen mijn moeder lastig, telkens als ze naar haar werk reed. Ik herinner me de haat, de angst, het prikkeldraad en de wachttorens. Ik ken de verhalen over bommen en moorden, en ik heb het trauma gezien bij mij eigen ouders.’

Tijd

(Zaterdag) 19:00 - 19:30

Plaats

Verkadefabriek Zaandam

Westzijde 182b zaal 8, 1506 EK Zaandam

X