Opening Zaans Film Festival

november, 2019

21nov19:0023:00Opening Zaans Film Festival19:00 - 23:00 Event Type :Muziek,Film,Documentaire,Dans,Zaanse Makers

Meer

Details

Opening Zaans Film Festival

Donderdag 21 november opent de tweede editie van het Zaans Film Festival in de HEMbrug Market op het HEMbrug terrein. De opening is gratis te bezoeken en je krijgt een voorproefje van wat er allemaal te beleven is tijdens deze editie.

Naast het programma in de HEMbrug Market zijn er ook activiteiten bij BIND en in het Musem of Humanity. Bij BIND draait de korte animatiefilm At First Sight van Sjaak Rood, over een bijna botsing tussen twee auto’s. Eén van de twee zal moeten wijken voor de ander, maar beiden zijn te koppig om aan de kant te gaan. In het Museum of Humanity draait de korte film Ellis, met Robert De Niro als migrant wordt het verhaal vertelt van de miljoenen migranten die begin vorige eeuw via Ellis Island naar de VS probeerden te reizen.

Het programma in HEMbrug Market opent om 19:00 met een voordracht van Ellis van Atten. Daarna wordt het festival officieel geopend door Raymi Sambo. Aansluitend de introductie van de dansproductie Dance Your Life, de nieuwe productie van Rilles Fraay en Caggie Gulum. In een decor van spectaculaire videovisuals worden jonge dansers uitgedaagd om hun dromen zichtbaar te maken. Rilles Fraay en Caggie Culum zijn de twee lokale dans-goeroes van Zaandam. Deze inspirerende rolmodellen motiveren jongeren om het beste uit hun zelf te halen tijdens het geven van danslessen, workshops en begeleiden van diverse jongerenprojecten.

Twee video producties ,speciaal gemaakt voor het Zaans Film Festival, hebben hun première tijdens de opening. Zaanstad door Zaanse Ogen en Zaanstad door Nieuwe Ogen, de laatste gebaseerd op het Global Video Project van White Cube waarvan ook een selectie van video’s te zien is.

Het Zaans Film Festival promoot Zaanse muzikanten en een opening is niet compleet zonder een fantastische band. Sabali maakt heerlijke dansbare wereldmuziek.

Uiteraard zijn er deze avond ook verscheidene films te bekijken. Zo draait deze avond de documentaire Unfinished Revolution, een film over Jude, een Ierse activist die zich inzet voor een verenigd Ierland te midden van de Brexit discussie. Wat betekent het om op te groeien in een kleine stad op de grens van Zuid- en Noord-Ierland, ten tijde van de Brexit discussie? Zaanse Maakster Loretta van der Horst en Oisin Kearney volgen in deze documentaire de jonge Jude, een activist die zich in zijn woonplaats Derry inzet voor een verenigd Ierland, onafhankelijk van Engeland.

De Droom is een fraaie documentaire van Zaanse Maker Staphan Timman die de droom over de verwezenlijking van het Museum of Humanity prachtig heeft gevisualiseerd.

Een bijzondere primeur op het filmfestival is de vierdelige serie Streetkings in Jail. Een krachtig, emotioneel en overtuigend document over doorzettingsvermogen, kansen pakken en een positieve kijk op jongeren en de maakbaarheid van je toekomst. Onlangs heeft Zaankanter Edward van Gils, Godfather van het straatvoetbal, een project gedaan waarvoor hij gevangenissen in verschillende Zuid Amerikaanse landen heeft bezocht om in gesprek te komen met gevangenen en de invloed van voetbal op hun leven in beeld te brengen. Dit heeft geresulteerd in een vierdelige serie Street Kings in Jail, in samenwerking met Ruud Gullit, Gilberto Silva, Juan Pablo Angel, Kevin Kuranyi en VICE Studios en INSIGHT TV. Deel 1 is te zien op de opening.

De opening van het Zaans Film Festival is gratis te bezoeken.

Tijd

(Donderdag) 19:00 - 23:00

Plaats

HEMbrugterrein

X