Mehmet Polat Trio

november, 2019

23nov21:3023:00Mehmet Polat Trio21:30 - 23:00 Event Type :Muziek

Meer

Details

Ud-speler, snaar virtuoos en componist Mehmet Polat brengt uitmuntende jazzmusici samen en smeedt zo, met instrumenten uit verschillende tradities, een vernieuwend geluid. Eigen composities van de bandleider worden gekleurd door gedurfde improvisaties en grooves. Dit jaar verscheen het eerste album Quantum Leap, met een gastrol voor Eric Vloeimans.

Mehmet Polat, geboren in Turkije, wonend in Amsterdam, wordt internationaal gezien als dé vernieuwer van de ud, de Arabische luit. Zo vergrootte hij het bereik van het instrument door er twee bassnaren aan toe te voegen en ontwikkelde hij een speciale techniek voor de linkerhand. Met zijn wortels stevig in de Anatolische volksmuziek en de Ottomaans klassieke muziek, verkent Polat in zijn composities stijlen en tradities van over de hele wereld.

Hij heeft inmiddels vele internationale tours op zijn naam heeft staan. De muziek van Mehmet Polat bevindt zich op een kruispunt van culturen. Natuurlijk speelt zijn Turkse achtergrond een grote rol – al was het maar door zijn keuze voor de ud, een soort luit die een centrale rol speelt in de muziek van het Midden-Oosten – maar Polat heeft zich daar nooit toe willen beperken, heeft zich nooit in een etnisch hokje willen laten stoppen. Zijn muziek waaiert uit naar alle windstreken. Turkse muziek, Spaanse flamenco, de muziek van de Balkan, westerse jazz, de muziek van India: het krijgt bij hem allemaal een geheel natuurlijke plek. Dat was al zo op de twee albums die hij met zijn trio opnam: ‘Next Spring’ en ‘Ask Your Heart’, waarbij de diversiteit onder andere bleek uit de bijzondere instrumentatie.Van Afrika tot India, Perzië tot de Balkan, hij combineert verschillende muziekstijlen.

Het optreden van Mehmet Polat is de afsluiting van een Turkse avond dat begint met een Turks buffet van Nur Culinair in café De fabriek en twee Turkse films in Filmtheater De fabriek. Tickets voor de films en het buffet zijn apart te boeken. Bij reservering van film en buffet een gratis consumptie.

http://URL trailer:https://www.youtube.com/watch?v=sX26NmWUJ4g

Tijd

(Zaterdag) 21:30 - 23:00

Plaats

Filmtheater De fabriek

Jan Sybrandsteeg 12, 1502BA Zaandam

X