Gewond Goud, Award Winnaar

november, 2019

23nov19:4520:45Gewond Goud, Award Winnaar19:45 - 20:45 Event Type :Documentaire,Zaanse Makers

Meer

Details

Ze verloren veel tijdens de oorlog maar niet hun gouden doorzettingsvermogen en het verlangen nummer 1 te zijn. De documentaire ‘Gewond Goud’ gaat letterlijk en figuurlijk over vallen en opstaan. Gewond raken in de oorlog, een been verliezen, revalideren, zitvolleybal gaan spelen en dan met de nationale ploeg Europees, Wereld en Olympisch kampioen worden. Dat is het verhaal van de nationale zitvolleybalploeg van Bosnië-Herzegovina.

Ze zijn hun benen kwijtgeraakt in de Bosnische oorlog en zijn regerend Europees, Wereld en vice-Olympisch kampioen in zitvolleybal. Wat is hun strijd? De documentaire ‘Gewond Goud’ is een warm portret van zitvolleybalploeg van Bosnië-Herzegovina, en in het bijzonder van de coach en drie spelers die kinderen waren toen ze gewond raakten tijdens de Bosnische oorlog. De meeste spelers zijn in de Bosnische oorlog van 1992-1995 zwaar gewond geraakt door een mortiergranaat of een mijn. Sommigen waren toen nog kinderen. Na zo’n traumatische ervaring moesten ze hun leven weer gaan oppakken. Veel dromen moesten ze opgeven, maar voor hen die zitvolleybal op een top niveau zijn gaan spelen, is een droom om een kampioen te worden een werkelijkheid geworden.Ze waren sinds 1999 tot 2017 regerend Europees kampioen in zitvolleybal en veelvoudige Wereld en Para-Olympische kampioenen.

De wereldpremière van de film was tijdens AD Sportfilmfestival Rotterdam in april 2017, waar de film genomineerd was voor een Award. De film is verder vertoond op Sarajevo Film Festival en in november 2017 in Milaan op een groot Sport Film Festival. Op 27 oktober was er een vertoning in Den Haag tijdens het Eastern Neighbours Film Festival. Gewond Goud doet het goed op film festivals en krijgt iedere keer lovende reacties. Het is inspirerend voor zowel mensen met of zonder lichamelijke beperking en met of zonder een oorlogservaring en verleden.
Zitvolleybal is een van de meest populaire en spectaculaire Paralympische sporten. In 2018 is Nederland voor de vierde keer organisator van het WK Zitvolleybal.

 

 

Tijd

(Zaterdag) 19:45 - 20:45

Plaats

Verkadefabriek Zaandam

Westzijde 182b zaal 8, 1506 EK Zaandam

X